Actueel

Wolfeest Balloo
b0a353d03098e290c6bca2589f2d2044.png
Wol in de hoofdrol
c52e7990f4cfbe538296a91b2feef597.jpg
Midwinterwol
9c43a79c14d9882160e736a00e1a55c1.png
Naaldvilten is een droge vilttechniek en doe je met een vilt naald; dit is een speciale 'naald' (zonder oog en zonder draad) met weerhaakjes. Deze weerhaakjes duwen de wolvezels in elkaar; door het prikken in de losse wol klitten de wolvezels samen. Het is eigenlijk een soort kleien met wol. Het is makkelijk tussen de bedrijven door te doen.
Benodigdheden en uitleg naaldvilten:
- Wol (Bheda-Merinowol);
- Grove of fijne viltnaald (diverse diktes afhankelijk van de grootte/precisie van het werk);
- Stukje schuimrubber (als ondergrond) of sponsje.
De naalden zijn in verschillende diktes verkrijgbaar, en tevens zijn er houders te koop waardoor de naald beter vast is te houden of waardoor je met meerdere naalden tegelijk kunt werken, dus sneller (houten houder voor 1-3 of 5 naalden).
 
Naaldvilten gaat als volgt in z'n werk: vouw een grote pluk wol zo stevig mogelijk in elkaar tot een stevig balletje. Nadat je de wol in een vorm hebt ‘gekneed’ prik je met een grove naald in een hoek van 90º constant rondom zodat de vorm steeds compacter en steviger wordt. Het is heel belangrijk de naald niet schuin in de wol te prikken: deze kan heel snel breken. Zorg ervoor dat je de naald altijd onder dezelfde hoek in het vilt prikt en er weer uit haalt. Dus niet wrikken! Anders komt er spanning op de naald te staan waardoor deze kan breken. En pas op je vingers: viltnaalden zijn scherp. Ga door met prikken totdat je een compacte bal hebt. Vervolgens kun je bal omwikkelen met gekleurde wol en met een fijne naald verder prikken, totdat de wol er stevig opzit en je een mooie compacte bal hebt.

Het mooie van naaldvilten is dat je veel diverse soorten viltwerk kunt maken: een schilderij voor aan de muur, een knuffelbeest of een armband.
Voor plat werk gebruik je naaldvlies als 'canvas', met daaronder een stuk schuimrubber. Met kleine stukjes wol creëer je een schilderij, door de stukjes heel voorzichtig op de achtergrond vast te rpikken. Soms zeer vast en stevig, soms iets losser voor een meer 3D-effect. Kijk voor inspiratie meer eens op de site van Felt inspiration (zie hiernaast, bovenaan).