Actueel

Wolfeest Balloo
b0a353d03098e290c6bca2589f2d2044.png
Wol in de hoofdrol
c52e7990f4cfbe538296a91b2feef597.jpg
Midwinterwol
9c43a79c14d9882160e736a00e1a55c1.png
Vilten uit de vacht
Het natvilten van geschoren vachten is arbeidsintensiever dan droogvilten en 'gewoon' natvilten. Je moet alleen al voor het vilten uit de vacht een hele dag uittrekken.

Een goede vacht voor het vilten uit de vacht is dat van het Drents heideschaap.
Het Drents Heideschaap is een haarschaap, geen wolschaap. Het heeft een langharige buitenvacht en een wolachtige binnenvacht. De wol heeft een hoog vetgehalte, wat het schaap warm houdt. Het wolvet (lanoline), heeft een isolerende werking. De vele lanoline zorgt er ook voor dat de wol erg geschikt is om mee te vilten of spinnen.
 
Andere ruwe wolsoorten die gemakkelijk vilten zijn naast Schoonebeker onder meer Racka wol, Wensleydale Longwool, Gotland, Zwartbles, Swifter Longwool, White Faced en de wol van het Devon and Cornwall Longwool schaap. 

Voor het vilten uit de vacht heb je naast een mooie vacht die goed vervilt ook een onderlaag nodig. Bergschaap vlies is hiervoor erg geschikt. Bergschaapwol is vergelijkbaar met de zogenaamde Bhedawol (Nieuw-Zeelandse mix van diverse rassen schapen met vrij korte vezels). Bergschaapwol is verkrijgbaar in natuurkleuren en een aantal geverfde tinten. 
Deze wol komt van kleine kuddes schapen die zo veel mogelijk ecologisch gehouden worden. Ze begrazen de bergweiden in Wallis (Zwitserland) en komen alleen op stal voor het aflammeren. Het is gewassen en in vlies gekaard en zeer geschikt als ondergrond om te vilten met andere wolsoorten.
 
Het is aan te raden een vacht persoonlijk uit te zoeken: je kunt goed kijken naar kleur en grootte van de vacht, het uiterlijk (lange/korte haren/mate van krullen/de hoeveelheid vuil/vacht één geheel of veel losse stukken). Daarnaast is het ook handig om te kijken in welke mate de ondervacht reeds vervilt is. Dat verschilt per schaap en kan veel schelen in de hoeveelheid werk. En de mate waarin een vacht goed te vilten is verschilt ook per schapenras.